RECEPTI---1237x437-Slatka-laganica (2)

ProKuvaj – Slatka laganica

Praznična trepeza je svima nekako omiljena, uvijek ima svega!

Svi ste probali moju Laganicu, standardnu verziju. I nema ko se nije oduševio receptom.
Sada Vam donosim malo isti recept, samo u malo drugačijem izdanju. SLATKA varijanta!
Meni je ovako spremljena slatka laganica idealna za praznične proslave, kada želite da obradujete ukućane ili goste. Stvarno je VRHUNSKA, a svi prisutni će biti oduševljeni, em izgledom, em ukusom.

SASTOJCI:

OSNOVA:

  • 670 g brašna
  • 550 ml vode
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • Kvasac

DEKORACIJA:

  • Orasi
  • Suve smokve
  • Suve šljive
  • Med
  • Brusnice
  • Kandirane narandže
  • Suvo grožđe

PRIPREMA:

  1. U veću posudu staviti brašno i dodati so.
  2. U dozer odvojite od 550 ml vode, 200 ml i dodajte kvasac. Zatim šećer i pustite da nabubri 10min.
  3. Saspite nabubreli kvasac u brašno.
  4. Dodajte ostatak vode i promiješajte varjačom.
  5. Pustite da smjesa naraste nekih 45 minuta na toplom.
  6. Kada tijesno naraste, prebacite na radnu površinu i malo je zamijesite. Standarno, kako mjesite tijestno. Pobrašnjavite radnu površinu, napravite lopticu i razvucite oklagijom.
  7. Kada razvučete tijesto na što veću površinu, premažite medom.
  8. Preko toga stavite kandirano suvo voće. Ono treba da bude isjeckano sitno, na kockice, ljepše će biti.
  9. Nakog toga, tijesto zarolajte kao štrudlu i onda isječete oštrim nožem po sredini, da se vidi unutrašnji presjek. Na taj način ćete moći da napravite pletenicu od tijesta.
  10. Uzmite kalup za kolače, na dno stavite pek papir, zidove kalupa pouljite i stavite brašna. Prebacite tijesto u kalup, tako što ćete ga smotati u puž. Tijesto ostavite da naraste nekih 20 minuta.
  11. Prije pečenja premažite jajetom.
  12. Pecite na 200 stepeni, 45 minuta.
  13. Kada je laganica pečena, izvadite je iz kalupa, prelijete sa još malo meda. To je to!

Ostavite komentar