ProKuvaj – Topla paradajz čorbica
Kada ne jedete salatu od paradajza – vi pripremite čorbicu od paradajza!
Evo jednog super brzog i ukusnog recepta za crvenu čorbicu. Gotova je za svega par minuta, a za pripremu Vam nije potrebno mnogo sastojaka, malo luka, mrkve, paradajz. Sasivm sam siguran da ako budete pratili recept koraka po korak, da možete napraviti čorbicu kao iz restorana.
Moram vam priznati da ja ovu čorbicu najviše volim tokom zimskog perioda, okrepljujuća je, a kad je tek napravite, onako toplu, ne možete da je ne pojedete odmah.
Hajde da se bacimo na pripremu recepta!
SASTOJCI:
- 1 ljubičasti luk
- 1 čen bijelog luka
- 1 mrkva
- 1 paradajz
- 300ml paradajz sosa
- Čaša vode
- So
- Biber
- Ruzmarini
- 1 kašičica smeđeg šećera
- Maslinovo ulje
PRIPREMA:
- Povrće operite pa krenite sa rendanjem. Izrendajte paradajz, mrkvu i ljubičasti luk.
- Tiganj stavite da se zagrije i dodajte malo maslinovog ulja.
- Stavite izrendano povrće da se dinsta, pa dodajte unutra i čen bijelog luka.
- Kada povrće omekša i dobije lijepu boju, dodajte paradaj sos. Ja sam prije dodavanja paradajz sosa, stavio i ljutu papričicu, radi malo pikantnijeg ukusa, ali ovaj korak nije obavezan. Ukoliko ne volite pikantno, preskočite ovaj dio. Ali obavezno dodajte grančicu ruzmarina.
- Sve dobro promiješajte, pustite da krčka, pa začinite sa malo soli i bibera. Nakon toga dodajte kašičicu smeđeg šećera, koja će poslužiti kao pojačivač ukusa.
- Pustite da se sve dobro ukrčka, ja koristim Bosch kućne aparate, pa mi za kuvanje čorbe nije bilo potrebno više od 15 min.
- Čorbicu poslužite odmah, toplu, pa preko samo malo dodajte maslinovog ulja i ukrasite sa grančicom ruzmarina. Prijatno!