RECEPTI---1237x437-Valdorf-salata (2)

ProKuvaj – Valdorf salata

Nikad lakša, a ukusnija salata!
Egzotična salata sa orasima, celerom i jabukama. Najzdravija salata koju možete napraviti! Bukvalno!

Ova kombinacija je neobična, pa čak i za egzotičnu salatu, ali toliko zdrava i preukusna da ćete je obožavati.
Tajna se krije u dobroj kombinaciji sastojaka, koju je osmislio šef sale čuvenog hotela Waldorf Astoria u Njujorku. Originalni recept je nastao prije više od 100 godina i nije sadržao orahe, ali su ubrzo dodati, kao i ostalo koštunjavo voće koje je davalo poseban šmek ovoj salati.
Zapravo prženje oraha, dobio se taj poseban šmek. I zaista je tako. Orasi prženjem dobijaju jaču aromu, oslobađaju se masnoće, a ujedno se izvlaži vlaga ih njih i onda je ukus vrhunski. Baš onakak kakav je potreban za ovu salatu. Hrskav!
Vjerujem da niko od vas do sada nije jeo svjež celer, ali u ovoj priči je fenomenalan. Tako da, ako spadate u ovu grupu koja nikada nije probala, evo prilike da spremite salatu i uživate u fenomenalnoj kombinaciji.

SASTOJCI:

  • 2 šake oraha
  • Korijen celera
  • 2-3 zelene jabuke
  • 200ml majoneza
  • 1 pakovanje milerama
  • So
  • Biber
  • Sok limuna

 

PRIPREMA:

  1. Zagrijte tiganj na trojku. Ja koristim Bosch kućne aparate, pa mi je na trojci idealna temperatura, a kasnije postepeno pojačavajte temperaturu.
  2. Orahe stavite u tiganj, pustite da se postepeno zagrijavaju, odnosno tostiraju. Prženjem se dobija njihova potpuna aroma, masnoća i ukus koji je potreban.
  3. Za to vrijeme, isjecite celer. Možete koristiti guljač ili nožem oljuštite. Uzmite rende i dugim pokretima izrendajte. Potrebne su nam duge trakice.
  4. Zelenu jabuku dobro operite, ne gulite koru i izrendajte. Odnos celera i jabuke treba da bude 1:1
  5. U jednu posudu istresite cijeli mileram, gledajte da kupite onaj sa više masnoće, jer su oni najkremastiji i najukusniji. Zatim dodajte majonez, začinite sa malo soli i bibera i nacijedite pola limuna. Sve dobro promiješajte.
  6. U dobijenu smjesu dodajte rendani celer i jabuku i ponovo promiješajte.
  7. Orahe sklonite sa vatre i prebacite na dasku. Malo ih usitnite, ne treba da budu previše sitni.
    Dodajte ih u smjesu, ali ostavi 10-20 g sa strane.
  8. Servirajte salatu u zdjelicu/tanjir, preko pospite ovih 10-20 g oraha i ukrasite sa 3 kriške zelene jabuke. A onu polovinu limuna iskoristite da nacijedite preko servirane salate. Uživajte!

Ostavite komentar