ProKuvaj – Kiseli krastavci
Iako nas moderna kuhinja oduševljava raznovrsnim jelima, nešto posebno ima u jednostavnosti i autentičnosti tradicionalnih recepata, a kiseli krastavci su definitivno jedan od njih. Ova salata se često se povezuje s toplim domom, porodičnim okupljanjima i prenosom kulinarskih tajni s generacije na generaciju.
Otkrivam vam koje začine sam ja koristio, kao i trikove kako biste dobili savršeni, ukusni i sočni zalogaj. E sada ćete da naučite kako možete da osvježite svoj jelovnik ovim jednostavnim tradicionalnim receptom za salatu. Inače, kiseli krastavci nisu samo gastronomski užitak. Oni su takođe bogati probioticima i nutrijentima koji pružaju brojne zdravstvene koristi.
Zato zgrabite šerpu i teglu i krećemo sa pripremom. Spremni?
SASTOJCI:
- sirće 1:1
- voda 1:1
- 100g šećera (na 1l tečnosti)
- 2 prstohvata soli
- krastavac
- biber u zrnu
- lovorov list
PRIPREMA:
- Uzmite šerpu i naspite jednaku količinu sirćeta i vode (1:1). Na 1l tečnosti dodajte 100g šećera i pustite da prokuva.
- Dok se voda i sirće kuvaju, pripremite krastavce i sterilizovane tegle za zimnicu. Operite krastavce i isjeckajte na željene komade. Zatim ga stavite u teglu. Na vrh sam dodao malo bibera u zrnu i lovorovog lista.
- Kada voda i sirće proključaju, ostavite da se malo prohladi, pa topao preliv dodajte u teglu i zatvorite. Ovako spremljena salata treba da odstoji 15 dana i spremna je za jelo.