Recepti---1237x437-Hrskava-pastrmka

ProKuvaj – Hrskava pastrmka

Kada krene period slava i posta, uvijek je pitanje – šta sad spremiti?
Ako nemate ideju, evo jednog brzog recepta za pastrmku i to ni manje ni više, nego iz tiganja. Ako ne vjerujete, pogledajte recept!

Ali prije nego što pogledate cijeli video, moram vam reći da za pripremu ribe uvijek morate da se koristite trikovima, kako bi onda bila lijepo spremljena. Znate kako se riba krene izvijati dok se prži, e pa moj trik je u tome da kožicu zasiječem par puta, a kada je stavim u tiganj, dodatno je pritisnem prstima, kako se ne bi iskrivila. Tako ćete dobiti pravi filet, sa hrskavom kožicom, kakva i treba da bude.

Za podlogu ja sam koristio grilovano povrće. Mnogi od vas i ne vole…nije da ne volite, nego ne volite kad neko ne zna da spremi. Grilovano špovrće ne smije da bude gnjecavo, mora ono biti malo pod zub, ne treba da se raspada i da bude kao kuvano. Nije u tome stvar.
Kod grilovanog povrća važno je da ga ne dirate kada ga stavite u tiganj. Pustite ga da se malo zapeče, da dobije malo crnog po sebi, e kad već dobije to, onda ga prevrnite i nemoj te ga soliti odmah, već tek pred kraj.
Takođe, šargarepa i praziluk se najduže griluju, pa njih stavite prve u tiganj, a kasnije dodajte tikvicu i papriku.

Eto, hajde sad da pogledate cijeli proces pripreme!

SASTOJCI:

  • 1 filet losos pastrmka
  • 2 šargarepe
  • 1 praziluk
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika2 graničice ruzmarina
  • Maslinovo ulje
  • Biber
  • So
  • 1 limun

PRIPREMA:

  1. Zagrijte tiganj na 8. Potrebno je da bude vruć pre nego što krenete sa grilovanjem povrća.
  2. Dok se tiganj grije, isjeckajte šargarepu i praziluk. Stavite malo maslinovog ulja I pustite da se griluju.
  3. Za to vrijeme, krenite sa sjeckanjem tikvice. Očistite sredinu i isjeckajte je na koso. Zatim uzmite papriku i samo isjecite polovinu. Povrće u tiganju prevrnite, pa dodajte tikvice i papriku.
  4. Dok se povrće griluje, ubacite listiće ruzmarina preko, kao začin.
  5. Pripremite filet pastrmke. Sasjecite peraja sa strane. Okrenite filet na drugu stranu i zasjecite na 3 mjesta kožicu, kako se ne bi krivila tokom prženja. Premažite kožicu maslinovim uljem, posolite i stavite preko listiće ruzmarina.
  6. Povrće prodrmajte malo, pa stavite soli i bibera.
  7. Kada je povrće gotovo, servirajte ga na tanjir, pa ponovo vratite na ringlu. Dodajte malo maslinovog ulja da se zagrije  prebacite filet da se prži. Korica je dole, a mekani dio gore.
  8. Kada filet već počne da bijeli sa strane, pospite ponovo malo ruzmarina, maslinovog ulja i soli, sada sa gornje strane i okrenite filet.
  9. Pecite filet još 1 min sa druge strane i servirajte ga preko povrća.
  10. Nacijedite krišku limuna preko pastrmke i povrća. Dodajte jrenu krišku kao dekor. Sve preko začinite sa još maslinovog ulja. Uživajte!

Ostavite komentar