RECEPTI---1237x437-Slatka-egzoticna-pasta (1)

ProKuvaj – Slatka egzotična pasta

Kažu u Vojvodini da su na ovoj pasti odrasli! Eto, zamislite!
Da mi je neko ranije rekao slatka pasta i da je dobra..pa ne bih mu vjerovao, dok ne probam. Pošto sam je tek nedavno otkrio, mogu vam reći da je zaista dobra. Hrskava. Egzotična. Ma preukusna!

E sad, za ovu pastu bi najbolje bilo da koristite Penne Rigate. Šta je suština pripreme inače kod paste? Pa upravo u tome kako se ona kuva. Voda mora dobro da se posoli kako bi ukus bio pravi. Pa kako sada da skuvamo pastu u slanoj vodi, a da dobijemo slatku – jednostavno, nema soljenja.

Potrebno je oko nekih 200g tjestenine da stavite da se kuva u vodi i naravno ne dodajite ulje unutra, jer nije potrebno. Samo ključanje neće dozvoliti tjestenini da se zalijepi.

Za ezgotični slatko-hrskavi miks biće vam potrebna zelena jabuka i naravno prepečeni lješnik. Zapamtite, da uvijek kada koristite orahe ili lješnike u nekom receptu, prepečite ih kako bi dobili intenzivniju aromu i ukus. Tako spremljeni su pobjeda u svakom receptu, a i svima će se svidjeti!

SASTOJCI:

  • 200 g Penne Rigate Maestro
  • Zelena jabuka
  • Pola šolje šećera
  • Pola šolje prezle
  • Šaka lješnika
  • 1 limun

PRIPREMA:

  1. U veću šerpu dodajte vodu, ne solite je i uspite oko 200g Penne Rigate tjestenine da se kuva. Takođe, ne dodajite ulje, nije potrebno. Povremeno je samo promiješajte.
  2. Uzmite jednu zelenu jabuku i isjeckajte je na kockice. Ja je nisam gulio, vi možete ukoliko baš ne volite koricu jabuke.
  3. Tiganj dobro zagrijte i stavite kockicu putera da se otopi.
  4. Stavite kockice jabuke da se preprže, možete dodati I cimet ako imate. Ja nisam imao, ali ako imate, obavezno stavite, jer je ta kombinacija vrhunska.
    Takođe, možete koristiti i neko suvo voće.
    Jedna napomena, kada pržite jabuku, nemojote je uništavati da bude gnjecava. Mora se osjetiti njena hrskavost dok jedete.
  5. Preko jabuka pospite šećer, ja uvijek koristim smeđi, može i bijeli, svejedno je. Dodajte pola šolje prezle i sve to dobro promiješajte. Smjesa treba da dobije lijepu zlaćanu boju. Pazite da ne zagori, pa s vremena na vrijeme promiješajte.
  6. Prepečene lješnike potrebno je isjeckati na sitnije komade.
  7. Osijeđenu tjesteninu stavite da se prži sa jabuka-prezla smjesom u tiganju. Nakon toga će se već početi karamelizovati šećer. Dobro sve promiješajte. Slobodno možete izgasiti ringlu, nema potrebe da se dodato prži.
  8. Dodajte preko sjeckani lješnik, ostavite malo za dekoraciju. Promiješajte.
  9. Isjecite krišku limuna i iscijedite preko paste.

Servirajte u tanjir ili činiju. Uzmite još malo putera i stavite na vrh tjestenine. Preko dodajte ostatak lješnika i za dekoraciju, sa strane stavite krišku limuna. Uživajte u ukusu!

Ostavite komentar