ProKuvaj – Italijanska seoska pasta
Kakvi tartufi, vrganji su zakon!
Ako volite vrganje, ova jednostavna, a izuzetno ukusna pasta je pravi izbor za ručak.
Stvarno se brzo sprema, neće vam biti potrebno ni 15 min da dobijete maestralan
ručak.
Za ovaj recept koristio sam Funghetti tjesteninu..sam naziv joj govori da liči na
pečurku. Sigurno ste vidjeli već kako ova vrsta tjestenine izgleda i meni je odlična
jer je gotova za 4-6 minuta.
E sada, za recept nije potrebno mnogo, samo je važno da ispoštujete par stvari i
ukus će biti vrhunski. Prvo, vodu u kojoj se kuva tjestenina nikad ne uljite, već samo
dobro posolite. Šampinjone kada pripremate, ne perite ih pod vodom, jer onda upiju
tu vodu i postanu gnjecave kada se prže. Najbolje je da ih prebrišete nekom
krpicom ili da uzmete neku četkicu i skinete ako ima nešto na njima. Sa obzirom da
se one mogu jesti i svježe, nema potrebe da ih mnogo pržite. A sad dolazimo do
kralja ovog recepta, a to su vrganji. Fenomenalnog su mirisa, a još boljeg ukusa.
Ako ih do sada niste pripremali, ne brinite, samo je potrebno ih potopite u vruću
vodu na nekih 10ak minuta i biće spremni.
Takođe, biber uvijek koristite uz bilo koju vrstu pečuraka, jer ga obožavaju. Ali
gledajte da to bude tek kada poprime malo boje. Eto, to je to. Hajde da pogledate
cijeli recept!
SASTOJCI:
- 200 g Funghetti tjestenine
- So
- Biber
- Maslinovo ulje
- Voda
- 150-200g šampinjona
- Pola ljubičastog luka
- Čen bijelog luka
- Šaka sušenih vrganja
- Kockica putera
- Par listova parmezana
- Sušeni peršun/origano
PRIPREMA:
- Sušene vrganje potopite u vruću vodu na 10ak minuta.
- U veću šerpu stavite vodu da se zagrije, dobro je posolite i stavite oko 200g tjestenine da se kuva. Ne uljite vodu.
- Dok se tjestenina kuva, zagrijte malo maslinovog ulja na tiganju.
- Šampinjone isjeckajte na malo krupnije komade, otpilike na četvrtine. A polovinu ljubičastog luka i bijeli luk isjeckajte sitno.
- Kada se tiganj lijepo zagrijao, stavite šampinjone da se dinstaju.
- Dodajte bijeli luk da se dinsta, pa onda ljubičasti.
- Sušene vrganje izvadite na dastu i isjeckajte na sitne komade, a vodu u kome su bili, sačuvajte. Isjeckane vrganje dodajte u tiganj da se dinstaju.
- Zatim dodajte kockicu putera u tiganj i promiješajte, pa posolite i pobiberite.
- Kad se tjestenina skuva, dodajte je u tiganj sa šampinjonima.
- Voda u kojoj su se natapali vrganji, iskoristite sada. Saspite pola od te količine u tiganj i pustite da se ukuva. Po potrebi možete dodati još.
Kada je sve gotovo, servirati u tanjir. Preko dodati rendane listiće parmezana, malo sušenog peršuna ili origana. Uživajte!