ProKuvaj – SOUVLAKI
Ko još ne voli ražnjiće? – Pa niko, SVI VOLE, a ovaj ćete tek obožavati!
Donosim vam jedan fenomenalan recept iz grčke kuhinje, koji će vas raspametiti mirisom i ukusom. Navikli ste da ukusi Grčke uvijek sadrže tradicionalne sastojke, najfinije začine i maslinovo ulje. E ovaj recept je upravo takav.
SOUVLAKI je klasičan primjer mediteranske prefinjenosti, jednostavnosti i umjernenih ukusa. Upravo ta kombinacija tradicionalnih sastojaka čini ovaj recept toliko posebnim.
Da bi ovaj ražnjić bio vrhunski neophodno je da imate 2 stvari. Odličan karabatak bez kostiju i dobru marinadu. Posle je sve pjesma…i laganica.
SASTOJCI:
-
500gr kvalitetnog otkoštenog karabatka
-
1 dl bijelog vina
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 limun
-
Malo soli
-
Biber
-
Majčina dušica
-
Ruzmarin
-
Origano
PRIPREMA:
Otkoštene karabatke isjecite na kockice. U većoj posudi napravite marinadu od vina, maslinovog ulja i začina. Zatim isjeckane karabatke prebacite u marinadu, dobro izgnjavite i pustite da odstoji najmanje 1h.
Za recept su vam potrebni štapići za ražnjić. I njih takođe umočite u marinadu. Meso stavljajte na štapić (gusto) i na vrelom tiganju ispecite sa svih strana.
I to je to doveli smo Grčku kod nas. Sada izaberi najljepši tanjir ili dasku i serviraj!
Souvlaki možete poslužiti uz grčki jogurt, uz tradicionalni Tzatziki sos ili sa svježim povrćem.
Vjerujte mi, uz ovu kombinaciju nema greške!