ProKuvaj – Pileća salata sa citrusima
Pileći file i komorač? Može?
Piletina, kao univerzalno omiljeno meso, svojom sočnom i neodoljivom teksturom čini osnovu ovog jela. Ali ključ ljepote jela leži u dodavanju svježih citrusa. Njihov ukus donosi novu dimenziju uživanja, stvarajući ravnotežu između slatkoće i blage kiselosti.
Jeste li probali takvu salatu do sada? Jako je ukusna, osvježavajuća i veoma lagana za pripremu. Samo jednu stvar da dodam. Trik nije u savršeno svježoj i ukusnoj piletini ni u komoraču. Ovdje jelo nosi LIMUN. Da, da.
Limun daje mediteransku notu piletini i podiže ukus mesa, a komoraču i jabukama balansira ukus slatkoće i gorčine. Vjerujte savršeno je.
Tačnog recepta nema, igrajte se. Improvizujte. Pogledajte video!
SASTOJCI:
- pileći file
- maslinovo ulje
- so
- komorač
- jabuka
- limun
PRIPREMA:
- Pileći file isecite, ukoliko su veći komadi. Posolite i pouljite maslinovim uljem. Stavite na zagrijanu gril ploču i pržite sa svake strane, dok ne porumeni.
- Dok se piletina peče, isjecite komorač, jabuku i limun na kriške i kockice. Servirajte na tanjir.
- Kada je piletina pečena, presecite na pola, pa dodajte na hrskavi komorač i jabuku.
- Prelijte sokom od limuna i uživajte u izvanrednom ukusu!