Recepti - Burger - 1237x437

ProKuvaj – Burger

Siguran sam da ste čuli čuvenu priču o burgerima i kako su dobili naziv po gradu Hamburgu u Njemačkoj…ali morate se složiti da je burger ipak najveću popularnost stekao u Americi. Zahvaljujući njima, počeli smo spremati te sočne burgere! Ja mislim da im se djeca najviše raduju!
…i ja ih volim, ali VOLIM ove koje spremam na svoj način. Toliko su sočni, imaju pun ukus, a o mirisu da i ne govorim. F E N O M E N A L N O!

Šta je bitno kod pripreme?!
Uvijek me to pitate…odgovor je vrlo jednostavan – obratite pažnju na meso. Ja koristim čistu junetinu sa 20% masnoće. Prilikom pripreme, važno je da ne gnjavite previše meso. Najbolje je da kupite kalup za burgere ili ako već imate, odlično, iskorisite ga. Možete ga napraviti i od plastične flaše – parola: “Snađi se.”

E sad, kad ste se snašli, krećemo sa pripremom. Izagajte jednaku količinu mesa, otpilike 180g po burgeru i utisnite u kalup. Sledeći korak je KLJUČNI – pritisnite palcem u sredini na napravite udubljenje. To će pomoći da burger zadrži svoj oblik, odnosno da krajevi i sredina burgera budu iste debljine.

Meso treba da bude sobne temperature, nikako zamrznuto ili hladno. Meso posolite i pobiberite OBILNO neposredno prije pečenja, po površini mesa. E sad – uvijek je pitanje koliko dugo se peče? Moram vam priznati da ne znam, jer to zavisi od grejnog tijela koje koristite. Ja u kuhinji koristim Bosch kućne aparate, pa mi je potrebno 4min sa obje strane da dobijem medium pečen burger.
Ako koristite aparate od drugog proizvođača, probajte, testirajte, odokativno procijenite dužinu pečenja.
E pazi sad – trik je u tome da se burger okreće SAMO JEDNOM! Nikako više od toga. Time dobijate potpuno sočnost, hrskavost i karamelizovanost spolja. Kako ćete ga dalje servirati, to je vaš izbor, ali obavezno ugrijte zemičke i stavite neki sos na bazi majoneza. I to je to!🍔🍔🍔

SASTOJCI:

Za meso:

  • 1kg junetine sa 20% masnoće (dovoljno za 5-6 burgera)

  • So

  • Biber

Za filovanje:

  • Iceberg ili bilo koji drugi zeleniš, pakovanje

  • Čedar sir list, pakovanje

  • Namaz na bazi majoneza

  • Namaz od karamelizovanog crnog luka

  • 5-6 zemički zemičke

    PRIPREMA:

1. Meso podijelite u jednake kuglice od po 180g. Stavite ih u kalup za burgere i palcem pristisnite sredinu. Prije pečenja posolite i pobiberite meso.

2. Grejno tijelo zagrijte i pecite meso, sa obje strane. Meso treba da bude medium pečeno. Na Bosch ploči dovoljno je 4min.

3. Na burger stavite list čedar sira da se istopi.

4. Zagrijte zemičke, stavite namaz na bazi majoneza, pa preko iceberg/zeleniš.

5. Zatim dodajte spremljeno meso sa istopljenim sirom i namaz od karamelizovanog crnog luka.

Uživajte u pripremi i ukusu!

Ostavite komentar