ProKuvaj – Lagani voćni crumble

ProKuvaj – Lagani voćni crumble

Za sve koji obožavaju slatko, a nemaju puno vremena da spremaju klasične kolače, ovo je prava stvar. Neodoljivo lagani voćni crumble.

Znate da ja ne spremam često slatke recepte, iako ih jako volim. Zato će ovaj recept biti nešto novo i drugačije i za one koji svaki dan spremaju nešto slatko.

Prvi put sam probao ovakav kolač prije 20 godina, u jednom kafiću u Novom Sadu i odmah mi je osvojio srce. Kao klinac sam pokušao da ga rekreiram i od tada je redovan gost u mojoj kuhinji. Ubjedljivo je najslađi topli kolač koji volim da pojedem, kada mi krene želja za slatkim.

Ovaj voćni crumble je toliko jednostavan za pripremu i ima savršen ukus. Bukvalno je za svaku priliku. A ako nemate izgovor da ga spremite – budite kreativni i smislite razlog da oduševite i sebe i druge. Videćete koliko je lako spremati predivne poslastice kao profesionalac.
Kolač se može spremiti sa gotovo svim voćem, koje god imate, npr. Jabuka, kruška, breskva, šljiva, bilo koje crveno bobičasto voće, samo ne može lubenica. Preko toga ide prhko tijesto koje mu daje upravo ovaj izgled i savršen ukus.
Ljeti ga možete poslužiti uz sladoled, a zimi uz neki osvježavajući kremasti dodatak. Ja sam se ovaj put opredijelio za to. Moguće da do sada niste tako nešto jeli, ali evo tajne – mileram, pomiješan sa vanilin šećerom i sokom od limuna. Perverzija!

SASTOJCI:

  • 2-3 crvene jabuke
  • 1 zelena jabuka
  • 150g smeđeg šećera
  • 250g brašna
  • 125g putera
  • 2 vanilin šećera
  • 300 g smrznutog crvenog voća
  • Šaka blanširanih badema
  • 3-4 kašike milerama
  • Pola limuna

PRIPREMA:

  1. Tiganj stavite da se zagrije, a rernu uključite na nekih 180 stepeni.
  2. Jabuke isjeckajte na kockice i stavite ih u tiganj. Dodajte preko 50g smeđeg šećera i pustite da se dinstaju.
  3. Za pripremu prhkog tijesta vam je potrebno brašno i maslac. Tome dodajte 100g smeđeg šećera i sve izgnječite rukom. Treba da se napravi smjesa poput sitnog pijeska, sitnih mrvica. Kada ste dobili takvu smjesu, dodajte 1 vanilin šećer, radi bolje arome.
  4. Jabuke promiješajte i preko dodajte smrznuto crveno bobičasto voće.
  5. Čim voće pusti malo vodu, stavite spremljeno tijesto preko. Krenite od sredine.
  6. Preko dodajte blanširan badem, u listićima.
  7. Cijeli tiganj zatim stavljate u rernu, da se peče na 180 stepeni nekih 20 min. Kada korica dobije lijepu zlaćanu boju, to je to. Vadite iz rerne, to je znak da je gotovo.
  8. Izvadite iz rerne, servirajte u tanjir sa slatkim mileramom (mileram sa 1 vanilinim šećerom i sokom od pola limuna).

Ostavite komentar