ProKuvaj – Domaći čizkejk
Zamislite moj prvi susret sa ČIZKEJKOM. Čudom se nisam mogao načuditi što se tako kolač zove, sve očekivao neki sirast ukus i slanoću neku, kad ono ludilo od keksa, šlaga (meni je to bio šlag tada) i žele voća.
A kako se to tako desi? Ko može to da ne voli? Ali pitanje i dalje ostade što ga zovu sir-kolač?
I danas evo odgovora i savršenog recepta koji nema ni keksa niti voća. Još kada kažem da je poželjno da malo zagori, nećete mi vjerovati, ali tako je.
I da dodam, toliko se lako pravi, da ne treba da se zove čizkejk već pisofkejk.
SASTOJCI:
- 600gr krem sira (bilo koji)
- 200gr šećera
- 3 jajeta (jedno po jedno)
- kašika vanile
- 300ml milerama
- 25gr gustina
PRIPREMA:
- Uzmite posudu i mikser, ja samo koristio Bosch MUM. U posudu stavite krem sir, šećer i počnite lagano da mutate. Važno je da mutite polako i sve navedenim redom.
- Dodajite jedno po jedno jaje, da se polako umuti i napravi fina smjesa. Zatim dodajte vanilu, mileram i gustin i sve mutate, dok de dobijete finu kremastu teksturu.
- Pecite sve 50 minuta na 200°C. Kada izvadite tepsiju iz rerne (ja sam pekao u kalupu prečnika 24cm) djelovaće da nije još gotov, ne brinite. Ostavite ga da se ohladi i to je to.
Možete ga posužiti uz sjeckanu čokoladu, nar ili neku drugu kombinaciju koja se vama više sviđa.