Recepti---1237x437-Pileca-dzigerica

ProKuvaj – Pileća džigerica

PILEĆA DŽIGERICA zamotana u slaninicu…da joj donese slanoću i dimljeni ukus, a suva šljiva slatku aromu.
Ako inače ne jedete slatko-slane kombinacije, počnite jer ova će vas potpuno oduševiti. Nema greške, vjerujte mi.
Pileća džigerica, koja se nepravedno često zanemaruje, nudi nam bogatstvo ukusa i tekstura koje će nas oduševiti. Se svojom delikatnom i kremastom strukturom savršeno se uklapa u paletu ukusa ovog jela. Ali ono što će ovo jelo zaista podići na viši nivo je kombinacija sa sočnim, slatkim i kiselim šljivama.
Šljive, iako su plodovi jeseni, daju dodatnu dimenziju ovom jelu. Njihova prirodna slatkoća i blagi kiselkasti tonovi stvaraju harmoničnu simfoniju ukusa koja će vas oduševiti od prvog zalogaja.

Recept je jednostavan, kao što ćete vidjeti u video snimku. Samo je potrebno da džigericu dobro operite ili ostavite u mlijeku par sati, posušite i to je to. Ne treba da je začinjavate.
A namaz, salata koju vidite je moje sjećanje na djetinjstvo.

SASTOJCI:

  • džigerica
  • slaninica
  • suve šljive

Za satricu:

  • 1 veza mladog luka
  • 1 velika čaša milerama ili mladog kajmaka
  • malo soli i bibera

PRIPREMA:

  1. Operite džigericu i stavite da odstoji u mlijeku par sati. Nakon toga, isjecite džigericu na manje komade, kako biste mogli da je rolujete.
  2. Uzmite takno sječenu slaninicu i svaki komad džigerice zarolajte i stavljajte na drveni ražnjić.
  3. Između svake rolovane džigerice ubacite po jednu suvu šljivu, pa napravljene ražnjiće stavite na grill ploču da se fino zapeku.
  4. U međuvremenu, spremite satricu i narežite kriške hljeba. Satricu spremate tako što izrežete mladi luk, dodate mileram, začine i sve dobro izmiješate.
  5. Na krišku hljeba stavite satricu, a na to dodajte ražnjić sa rolovanom džigericom i šljivama.

Poslužite i uživajte u ukusu.

Ostavite komentar