ProKuvaj – Pileća džigerica
PILEĆA DŽIGERICA zamotana u slaninicu…da joj donese slanoću i dimljeni ukus, a suva šljiva slatku aromu.
Ako inače ne jedete slatko-slane kombinacije, počnite jer ova će vas potpuno oduševiti. Nema greške, vjerujte mi.
Pileća džigerica, koja se nepravedno često zanemaruje, nudi nam bogatstvo ukusa i tekstura koje će nas oduševiti. Se svojom delikatnom i kremastom strukturom savršeno se uklapa u paletu ukusa ovog jela. Ali ono što će ovo jelo zaista podići na viši nivo je kombinacija sa sočnim, slatkim i kiselim šljivama.
Šljive, iako su plodovi jeseni, daju dodatnu dimenziju ovom jelu. Njihova prirodna slatkoća i blagi kiselkasti tonovi stvaraju harmoničnu simfoniju ukusa koja će vas oduševiti od prvog zalogaja.
Recept je jednostavan, kao što ćete vidjeti u video snimku. Samo je potrebno da džigericu dobro operite ili ostavite u mlijeku par sati, posušite i to je to. Ne treba da je začinjavate.
A namaz, salata koju vidite je moje sjećanje na djetinjstvo.
SASTOJCI:
- džigerica
- slaninica
- suve šljive
Za satricu:
- 1 veza mladog luka
- 1 velika čaša milerama ili mladog kajmaka
- malo soli i bibera
PRIPREMA:
- Operite džigericu i stavite da odstoji u mlijeku par sati. Nakon toga, isjecite džigericu na manje komade, kako biste mogli da je rolujete.
- Uzmite takno sječenu slaninicu i svaki komad džigerice zarolajte i stavljajte na drveni ražnjić.
- Između svake rolovane džigerice ubacite po jednu suvu šljivu, pa napravljene ražnjiće stavite na grill ploču da se fino zapeku.
- U međuvremenu, spremite satricu i narežite kriške hljeba. Satricu spremate tako što izrežete mladi luk, dodate mileram, začine i sve dobro izmiješate.
- Na krišku hljeba stavite satricu, a na to dodajte ražnjić sa rolovanom džigericom i šljivama.
Poslužite i uživajte u ukusu.