ProKuvaj – Kremasta pikantna pasta
Izazivam vas da probate ovu pastu! Najjednostavnija pasta, a ukus fenomenalan!
Bukvalno vam je potrebno 3 sastojka za pripremu ovog recepta, od kojih ćete dobiti
vrhunsko jelo.
Moram vam reći da nisam znao kako se na latinskom kaže biber. Pipper nigrum. E to
je glavni akter ovog recepta. Ova pasta je spoj sira i bibera i mogu slobodno reći
omiljena pasta Italijana. Razlog je jednostavan. Cacio e Pepe se brzo priprema, ima
minimalno sastojaka, da daje neoodoljiv kremast ukus.
Kao što uvijek kažem, kod paste je bitno da voda u kojoj se kuva bude dobro
posoljena. Da ne dodajete ulje, jer zaista nije potrebno, ključanje vode obradi svoj
posao, te se pasta neće zalijepiti.
Priprema bibera je bitna, jer to daje pikant ukus. Potrebno je da ga izdrobite i
tostirate, kako bi se izvukla sva vlaga iz njega i “otključao” njegov pun ukus.
Takođe, kada pravite sos ili emulziju, nikad ne bacajte vodu u kojoj se kuva
tjestenina, ona je glavni sastojak za to. Puna je skroba, a to je ono što vam treba za
pripremu sosa.
Ova pasta zahtijeva malo više miješanja, kako bi se sir otopio i stvorio tu kremastu
teksturu o kojoj pričam. Pogledajte cijeli video, nadam se da ćete isprobati ovaj
recept i uživati u njemu!
SASTOJCI:
- 10 zrna bibera
- Voda
- So
- 200g tjestenine
- 50g parmezana ili pekorino
PRIPREMA:
- U veću šerpu stavite vodu da proključa. Dobro je posolite, pa stavite tjesteninu da se kuva.
- Uzmite malo crnog bibera, satvite u avan i dobro izdrobite.
- Zagrijte tiganj i sipajte izdrobljeni biber, da se tostira.
- Uzmite 2 kutlače vode u kojoj se kuvaju špagete i dodajte u tiganj sa biberom. U međuvremenu uzmite sir koji imate, sasjecite koricu i nju stavite zajedno sa vodom da se kuva u tiganju.
- Špagete kuvajte oko 3 min, zatim ih prebacite u tiganj i dokuvajte. Tjesteninu morate stalno miješati u emulziji od bibera.
- Koricu sira izvadite, a sa strane narendajte malo parmezana.
- Polako dodajite parmezan i miješajte tjesteninu. Ako vidite da tjestenina postaje suva, dodajte slobodno još vode u kojoj se kuvala. Ponovite postupak sa sirom i miješanjem, sve dok ne dobijete kremastu emulziju.
- Servirajte u tanjir, dekorišite sa još parmezana i malo bibera.