RECEPTI---1237x437-Pasta-sa-bijelim-lukom-i-parmezanom (1)

ProKuvaj – Al dente Alfredo pasta

Što je italijanska kuhinja toliko dobra?
Pa koriste minimalno sastojaka, ali jako kvalitetnih, ukusnih i dobrih.

Ovaj recept je spoj jednostavnosti. Zaista, za ovaj recept vam nije potrebno mnogo, samo tjestenina, sir, bjeli luk. I vrhunski je! Ja baš volim ove recepte gdje sa minimalno sastojaka dobijem maestralno jelo.
A mislim da svi to vole.

Za dobru pastu, znajte da morate dobro da posolite vodu, da bi dobila lijep ukus. Ja sam za pripremu koristio Funghetti pastu od Maestra, moju omiljenu. Znate zašto…zato što se kuva 4-6 minuta!
A to je vrijeme za koje pomote spremiti ovaj sos i dobiti vrhunsko jelo. Na siru nemojte štedjeti, on daje kremast ukus i tako je dobar kada se otopi preko tjestenine.

Hajde da vidite cijeli recept!

SASTOJCI:

  • 200 g Funghetti tjetenine
  • Glavica bijelog luka
  • Parmezan – što više
  • Kocka putera
  • Biber
  • So

PRIPREMA:

  1. U veću šerpu dodati vodu i staviti da se kuva. Dobro posoliti vodu.
  2. Dodati oko 200g Funghetti tjestenine i kuvati 4-6 minuta. Promiješati povremeno.
  3. Na drugu ringlu stavite tiganj i to na najnižu temperaturu. Dodajte kocku putera da se otopi.
  4. Isjecite 3-4 čena bijelog luka na sitne komade i stavite da se dinsta na puteru.
  5. Dok se luk dinsta, uzmite rende i narendajte sir, sitnim potezima.
  6. Kuvanu tjesteninu prebacite u tiganja sa lukom. Vodu u kojoj se kuvala tjestenina, sačuvajte, biće vam potrebna.
  7. Tjesteninu dobro promiješajte, čim se upije sva tečnost, dodajte još kutlaču i po vode (kuvane). Promiješajte, pa preko dodajte malo bibera.

Sklonite sa vatre i servirajte u tanjir. Preko dodajte rendani sir i izmiješajte sa dvije kašike. Preko narendajte još malo parmezana i to je to!

Ostavite komentar