RECEPTI---1237x437-Hrskava-bajadera (2)

ProKuvaj – Hrskava bajdera

Meso, tri sloja, hrskva korica! Ma ludilo!

Pravimo bajadere od slanine. Ja sam pronašao ovaj super komad mesa i sa ovim nema greške. Vjerujte mi. U ovome ne možete pogriješiti, kada spremate – nema šanse.

Bitno je da dobro zagrijete rernu i bitno je da se peče direktno na rešetki, da toplota dođe sa svih strana. Prije pripreme potrebno je kožicu izbosti par puta, za to korisite kraći, a špicastiji nož. A nakon toga, kožicu treba obilno posoliti Tu nemojte štediti. Pa onda okrenite slaninu i posolite je, dodajte i malo bibera, pa je malo zasjecite po vertikali.

Jedna napomena prije početka recepta. Ja koristim Bosch rernu, uključio sam je na 200 stepeni i na turbo. Rešetku spustite dole, a ispod stavite pleh, jer će masnoća sa slanine da kaplje. Ako ne koristite Bosch rernu, onda rešetku stavite na sredinu, obavezno dole pleh i naravno mora biti dobro zagrijana!

Vidjećete da kada ste posolili slaninu, da će krenuti da pušta vodu, pojaviće se vlaga. Za recept nam je potrebna hrskava bajadera, zato sam uzeo ubrus i pritisnuo preko, kako bi se ta vlaga pokupila.

Hajde da vidite cijeli recept!

SASTOJCI:

  • 1 komad svinjskog mesa – slanina
  • So
  • Biber

PRIPREMA:

  1. Komad slanine stavite na pek papir I na dasku. Okrenite tako da kožica bude gore.
  2. Uzmite mali, ali špicastiji nož i krenite da bockate kožicu.
  3. Nakon toga, obilno posolite, malo utrljajte so, da prođe kroz sve te rupice.
  4. Okrenite slaninu, obilno posolite drugu stranu, pa dodajte i biber.
  5. Zasijecite po vertikali meso.
  6. So pušta vlagu u mesu, pa je potrebno prije pečenja ubrusom upiti tu vlagu.
  7. Rernu stavite da se zagrije na 200 stepeni.
  8. Pečite 1h, provjeravajte kako teče pečenje, ako je potrebno još 10ak minuta da se peče, pustite još malo, da bi dobili hrskavost kožice. Poslednji 5 minuta pečenja, pojačajte rernu na 240 stepeni. I to je to.

Hrskavu bajaderu sjecite oštrim nožem na kockice. Prijatno!

Ostavite komentar