ProKuvaj – Slatko ljuti podvarak
Za njega kažu da je kralj zimske trpete. U mojoj izvedbi bismo morali da nađemo dodatni opis, a kad pogledate video saznaćete i zašto.
Radi se o slatko-ljutom podvarku na ProKuvaj način! Iako spada u tradicionalna jela, uz malo mašte, dodao sam ovom jelu novi šarm. Odaću vam malu tajnu – ovaj podvarak ima jedan tajni sastojak! 😏
Sa obzirom da se zove slatko-ljuti, možete naslutiti koji je to sastojak.
Ako ste pomislili na suve šljive – bravo, TO JE TO! Šljive nekako daju poseban šmek i ukus. Ako ste nekada probali suve šljive sa slaninicom, znaćete o čemu pričam.
Sve u svemu, ovaj recept je pravi za zimske dane, lagan, a super ukusan. To je upravo ono što svi volite da pronađene kod mene. Da se brzo sprema, da je lagano, a podjednako ukusno. Hajde da vidimo šta vam treba da pripremu recepta!
SASTOJCI:
- Maslinovo ulje
- 3-4 čena bijelog luka
- Ljubičasti luk
- Biber
- Ljuta paprika začin
- Oko 200 g suvih šljiva
- Činija kiselog kupusa
- Oko 300 ml vode
PRIPREMA:
- Isjeckajte bijeli luk na kolutiće, a ljubičasti na sitne kockice.
- Kiseli kupus treba da bude spreman, izrendan.
- Ugrijte tiganj i stavite malo maslinovog ulja da se zagrije.
- Dodajte bijeli luk i pustite da se dinsta. Zatim dodajte sitno sjeckan ljubičasti luk i dobro začinite ljutom paprikom i biberom. Sve dobro promiješajte i pustite da se dinsta.
- Dodajte tajni sastojak – suve šljive. Dodajte celu činiju kiselog kupusa i ponovo sve dobro promešajte.
- Kada su luk i kupus već omekšali i promijenili malo boju, dodajte otprilike 1 džezvu vode. Promiješajte i dinstajte još par minuta.
- Rernu zagrijte na 200 stepeni.
- Cijeli tiganj (vatrostalni) sa podvarkom stavite da se peče u rernu. Pecite 40min na 200 stepeni.
Kada je gotovo, servirajte na tanjir, pospite sa malo suvih začina. I to je to! Uživajte!